22. feb. 2011

Vil du sponse pelsdyrsnæringen med dine skattepenger?

Årlig blir rundt 800 000 dyr drept på norske pelsfarmer. Minkene gasses vanligvis i hjel, mens revene drepes med strømelektroder som føres inn i munn og endetarm. Pelsdyrnæringen har lenge mottatt kritikk etter hvert som det har blitt publisert bilder av dyr som blir sperret inne i små bur og får store skader. Vetrinærforeningen har foreslått å legge ned hele næringen, da dyrene ikke får tilfredsstilt naturlige atferdsbehov.


Likevel velger norske politikere å gjøre det motsatte. Desubsidierer i stedet næringen, som mottar penger over statsbudsjettet. Nærmere bestemt ca 70 millioner kroner i statsstøtte hvert år (forbypels.no).                        Bildet er hentet fra dyrsfrihet.no

Uten disse pengene ville næringen kanskje gå under. Men er det noe poeng at staten skal støtte opp under en virksomhet som ikke klarer å leve av det de produserer?

Etter min mening er svaret nei. Å ale opp ville dyr i trange bur for at folk skal få kle seg med pels hører ikke med blant de tingene jeg vil at pengene mine skal gå til. Spesielt ikke etter at vi har sett utallige eksempler på at pelsdyrnæringen i Norge ikke klarer å holde seg innenfor lovverket.Vår behandling av dyr er etisk betenkelig. Pelsdyrhold er en ubetydelig næring, den blir kraftig subsidiert, og vi kan godt klare oss uten pels fra dyr i fangenskap.

6 kommentarer:

  1. Veldig enig med deg, Ina. Jeg synes jo vi burde gå enda lengre og forby næringa når de ikke greier å drive på en måte som tilfredsstiller minimumskrav til dyrevelferd.

    Ellers er det jo et tankekors at på tross av avsløringene i høst, så har salget av pels økt denne vinteren: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=586409

    SvarSlett
  2. Føørst og fremst vil jeg si at jeg er helt enig i at pelsdyrsnæringen må skjerpe seg. Det er helt forkastelig å "dyrke pels" på den måten man får intrykk av at de gjør i dag.

    Men jeg ønsker en litt mer nyansert debatt enn "FORBY PELS".... Greien er jo den at pels er et naturmaterial som er miljøvennlig og lemner et veldig lite CO2-footprint etter seg om det behandles og transporteres miljøvennlig. Alle nyere materialer innholder som regel en skvett med olje, dessuten skal det veldige mengder kjemikalier og behandlingsprosesser til å ta frem de moderne klær som skal beskytte oss mot vær og vind.

    Jeg blir fort ambivalent her... Det er helt klart et vanskelig spørsmål som vi må tenke nøye igjennom. Kanskje man bør ha like dårlig samvittighet over Gore-tex-bruk som pels-bruk?

    SvarSlett
  3. Hei!

    Gode argumenter Emma!

    Men kan man si at å alve frem dyr kun for å bruke pelsen er miljøvennlig? Tenk så mye fôr og diverse som skal til for å slakte et eneste dyr..

    Jeg mener absolutt at man må bruke pelsen til noe nyttig dersom det er ville dyr som blir skutt for å holde en bestand ved like, men er skeptisk til pelsdyroppdrett. Jeg vet ikke om å forby det er det rette, jeg tror i første omgang på at vi bør kutte den finansielle støtten.

    Canada Goose er blitt et populært merke, som får pelsen fra ville ulver. Jeg vet lite om metodene etc. som de bruker, men det virker til å være bedre å utnytte ressursene fra naturen i stedet i stedet for å sperre ville dyr inne i bur bare for pelsens skyld.

    SvarSlett
  4. Helt enig der, Ina. Jeg ønsker bare at debatten skal bli litt mer nyansert enn den er i dag. I dag brukes fremst følelsesbaserte argumenter, synes jeg. Som jeg nevnte mener jeg også selvsagt at å "dyrke pels" er forkastelig. Men å bare skrike FORBUD blir i hvert fall for snevert, særlig når man kjenner til alternative materialer og fremstillingsprosesser.

    Det beste er vel å lage klær og sko av all elg som blir påkjørt i Østerdalen...? Hmm, kanskje en ny forretningsidé.

    SvarSlett
  5. Pelsdyrneringa er IKKJE kraftigt subsidiert. Knapt subsidiert i det heile.Gjer gjerne greie for talet 70 mill. Gjer saka ei stor teneste med å kome med fakta, og ikkje løgner. Pelsdyra et og avfallsrestar frå slakteri, som elles ikkje hadde vorte nytta.

    SvarSlett
  6. I 2012 mottok pelsdyrnæringen 35 mill i støtte. Dette er støtte til avløserordningen, forproduksjon og investeringer. Investeringene er forbedringer i burkrav. Det bør derfor redegjøres for hvordan dette tallet er blitt til 70 mill.
    Pelsdyrdebatten bør absolutt bli mer nyansert som Emma Østerbø skriver. I tillegg til de momentene hun nevner, må en også ta med i vurderingen hva som vil skje om den norske pelsdyrnæringa blir lagt ned. Men den enorme etterspørselen etter pels i verden, vil det bli produsert pels. Spørmålet er hvem som skal gjøre det og under hvilke forhold. Derfor mener jeg det ville være en bedre strategi å kjempe for enda bedre forhold for pelsdyrnæringa og pelsdyra her i landet slik at pels fra Norge kunne utkonkurrere land med lite eller ingen krav til dyras ve og vel.

    SvarSlett