9. jan. 2014

Gjør sexkjøpsloven livet for de prostituerte bedre eller verre?

Bildet er hentet fra Dagbladet
Nå er debatten om sexkjøpsloven i gang på nytt. Her ser du hva jeg tenker om loven som var ment å beskytte dem som selger sex.


Sexkjøpsloven er et blindspor. Nå må vi rette fokus på dem som selger sex og hvilke tiltak vi kan iverksette for at de skal ha det bra, ikke på å jage etter sex-kunder fordi vi mener de gjør noe som er umoralsk.


Det er sant at mange som selger sex gjør det fordi det er den eneste veien ut av en desperat situasjon. Men hvordan kan vi tro at det hjelper sexarbeidere å kriminalisere kundene deres?
Hvis sexsalg virkelig er det beste alternativet i den situasjonen de er i, hvilken hjelp er det i å blokkere denne utveien? Hvis en fattig kvinne selger sex for å få råd til en vaskemaskin eller lignende, vet myndighetene bedre enn henne hvordan hun skal tjene pengene sine? Hva om det ikke er så mange andre måter tilgjengelig for henne?

Det eneste vi gjør med sexkjøpsloven er å presse henne og andre sexarbeidere inn i skjulte rom, nekte de rettigheter som alle andre har krav på, og bidra til at arbeidet deres blir styrt av kriminelle. I tillegg bidrar forbudet til ytterligere stigmatisering av en gruppe som trenger å bli respektert.


Det er heller ikke slik at alle sexarbeidere selger sex fordi de må. Noen mener at arbeidet er greit (det er faktisk noen som gjør det), - så skal staten da likevel forby det? Jeg kjenner både menn og kvinner har solgt massasje med "happy ending". En venninne av meg gjør dette i stedet for å ta en vanlig jobb, fordi hun tjener vanvittig mye på det. En annen venn av meg er jomfru og ønsker å betale for seksuell kontakt med en kvinne. Hvem er den svake part her?




Vi har allerede lover mot menneskehandel, vold og andre overgrep som mange forbinder med prostitusjon. FN, WHO, Amnesty International og Human Rights Watch har etter omfattende forskning landet på at et forbud er feil svar på feil utfordring.


Vi bør bruke ressursene på å bekjempe menneskehandel, vold og overgrep. Vi må gjøre det enklere for prosituerte å få trygghet,- ikke på en lov som tvinger dem til å gå i skjul der ingen kan se dem om noe skulle skje. Det er på tide å ta bort sexkjøpsloven‬, og inn med målrettet ressursbruk for en tryggere hverdag for alle prosituerte!

1 kommentar:

  1. Takk, bra skrevet. Politimakt mot umoral skremmer meg.

    SvarSlett