Mitt møte med Natt og Dag

Her kan du se min mindre seriøse side, i et intervju fra Natt og Dag. Deler av intervjuet er her, resten kan du se her.

Venstre. Partiet som blir omtalt som blåhippieparti, forvirra tenåringsjente, elskerinne og player. Lederen for dette i Trondheim Ina Roll Spinnangr tok seg en hyggestund med oss.

Smilet Hei Ina! Akkurat nå er det jo Technoport i Trondheim, hvor Frederic Hauge prater om miljøvennlig energi. Og så sitter vi her på Lamon? Så hyklerske hippier vi er.
- Jeg har litt dårlig samvittighet for det ja, men man må jo prioritere i politikken.

Gift De har visst fest senere ikveld, som du heller kan prioritere.
Smilet Forstår at du må prioritere en del – som leder for Trondheim Venstre, rådgiver og prosessleder i Engasjert Byrå mens du i tillegg tar en master! Kudos!
- Ja. Jeg tror på det at så lenge man trives med det man holder på med, så gir det deg ekstra energi, til å rekke over alt. Enkelte ting blir så klart nedprioritert - husarbeid for eksempel..

Smilet Yoga?
- Næh, jeg er blir mer utålmodig enn avslappa av yoga. Snikende krigerstilling? Jeg går heller for spinning

Smilet Haha, Spinnangr på spinning. 

Gift Venstre og Engasjert Byrå ja, her kan det kjapt trekkes linjer; lettbent og lite konsekvent politikk samt lettbent og lite konsekvent markedsføring?

- Både Venstre og Engasjert byrå har engasjerte mennesker som brenner for noe, og som er opptatt av å skape en bedre verden. Forøvrig tror jeg nok at Venstre kunne tjent på å fått litt kommunikasjonsådgiving fra Engasjert Byrå før neste valgkamp… Det blir ikke lett å stoppe retorikken som SV og AP har kjørt på siden 2009. Vi vet at AP sitt valgkampapparat har store økonomiske ressurser til rådighet, også til kommunikasjon. Stadig mer pumpes også inn fra sterke fagforeninger. Det gjelder å kunne matche dette med annet enn valgkampbudsjett.

Smilet Kanskje fordi de bryr seg om fagbevegelsene?
- Jeg er sterk tilhenger av fagbevegelsen og dens idealer om frihet, felleskap og solidaritet. De gjør en god jobb i lønnsforhandlinger og hjelper arbeidstakere som blir urimelig utnyttet av arbeidsgivere. Politikk bør likevel ikke kunne kjøpes. LO er negativ til arbeidsinnvandring og er mer opptatt av å bevare arbeidsplasser enn å bekjempe klimaendringer. Da er det uheldig at noen politiske partier får millionstøtte til sine valgkamper. Ingen gir pengegaver uten å forvente å få noe tilbake. Derfor har Trondheim Venstre foreslått å sette et tak på hvor store pengegaver en bedrift, organisasjon, forbund eller enkeltperson kan gi til et politisk parti.
Det er lite som gjør meg mer provosert enn når LO-lederen i Trondheim truer AP med at de kan miste pengestøtten hvis de går inn for vikarbyrådirektivet…Penger skal ikke styre politiske beslutninger, om gavene  kommer fra næringslivet eller andre.

Smilet  Dere kan jo leie inn Märtha Louise og Engleskolen? De hadde jo nettopp et foredrag som het “Fra offerolle til kvinnekraft” som kostet 2500,- per hode.
- Hun er jo flink til å posisjonere seg, selge budskapet og å være synlig. I Trondheim Venstre er vi likevel mer opptatt av høns enn englefjær..


Gift Vi innrømmer at vi lett blir betatt av Venstre. Fin den fireårsplanen “En kjærlighetserklæring til Trondheim”, men blir ikke dette lettbent flørting? Hvordan skal vi kunne stole på dere i hundre år?
- Nå er jo Venstre Norges eldste parti, som har stått for veldig mye vi sikkert tar for gitt i dag, feks folketrygden og sykelønn. Det var vi som jobbet for almenn stemmerett og andre viktige reformer som Venstre har vært med på å gjennomføre. Og jeg tror nok at Venstre vil ha en veldig viktig rolle de neste årene som kommer.

Smilet Du håper flere ser fordelen av å ha et sterkt parti i sentrum som kan vurdere både og venstresidens argumenter for så å ha frihet til å finne den beste løsningen for alle borgerne. Herregud, så PLAYA PIMP!
- Hehehe. Venstre er jo et semtrumsparti og vi jobber ut i fra den liberale bevegelsen.
Det som skiller oss fra høyresiden er at vi ønsker sterke felleskapsløsninger og utjevne sosiale forskjeller, mens det som skiller oss fra venstresiden er at vi har stor tro på individets rett til å tenke selv og at vi ikke er så glad i den systematiske tankegangen som råder på den sida. At alle skal inn i samme firkanta boks.

Smilet Naaaw, the cute classic “Der ens frihet starter, stopper en annens?
- Ja. Som liberal mener jeg at man skal få gjøre omtrent akkurat hva man vil, så lenge det ikke går utover andre. Røykeloven er positiv, siden den skader andre rundt den som røyker, mens man skal få lov å snuse, da det ikke skader andre enn en selv

Gift Da har du virkelig tro på mennesket. Tror du alle vet hva som er best for en selv?
- Nei, overhodet ikke. Men alternativet er å tro at noen mennesker vet hva som er best på vegne av andre mennesker og at de bør få makt til å ta beslutninger for dem, og det er en skummel tankerekke.

Gift Men du. Datalagringsdirektivet?
- Datalagringsdirektivet er også et godt eksempel på hva som skiller Venstre fra AP og Høyre; det at man skal kunne overvåke og lagre all data i tilfelle noen utfører noe kriminelt. Det er grunnleggende feil.

Smilet Å kriminalisere folk på forhånd?
- Ja. Erfaringer fra andre land viser også at DLD ikke fungerer i praksis. Internett bidrar til at makten styrkes hos folket, og har hatt betydning i flere kamper for demokrati. Se for eksempel til Egypt der sosiale medier bidro til større oppslutninger på demonstrasjoner og enklere kommunikasjon med omverden. Vi må ikke ta et fritt internett for gitt, det er mange lovforslag på vei som truer friheten, spesielt fra USA.

Smilet Internett er bare driiiitkult!

Gift Du ble engasjert i politikken grunnet din reaksjon på måten psykisk syke og deres pårørende ble behandlet på grunnet noe du opplevde personlig. Personlige fanesaker som drar dere inn i politikken - litt Frp?
- Jeg synes personlig engasjement i politikken er positivt. For meg handler ikke politikken om å fremme eller skape en karriere. Jeg engasjerer meg fordi jeg har sett og opplevd ting som ikke fungerer. Først i det man kommer i kontakt med barnevernet, får psykiske problemer, mister jobben eller får rusproblemer oppdager man at alt ikke fungerer.

Gift Blir ikke dette sutrepolitikk?
- Dette er ombudspolitikk. Politikk handler jo i stor grad om å løse problemer som folk møter i hverdagen sin.

Smilet Jeg tar meg en snus for anledningen. Hvordan ser tiårsplanen ut? Og hundreårsplanen? Om dere har noen i det hele tatt?
- Ja, det har vi. Vi begynner så klart med hundreårsplanen som handler om hvor vi ønsker å havne til slutt. Tiårsplanen blir mer et steg for å komme i riktig retning. Grunnen til at jeg meldte meg inn i Venstre i utgangspunktet er fordi jeg synes Venstre er veldig flinke til å tenke framover, ved å satse på forskning, noe vi ikke gjør idag. Vi tar også klimatrusselen på alvor.

Gift Dere gidder faktisk å samarbeide med konservative kristne og gale liberalister framfor arbeidere og strigla marxister. Hva sier Hareide om medjehasjmarsjen deres?
- Vi trekker Høyre i en mer sosial retning og Krf i en mer liberal retning. Hareide får stå for Krf sin politikk. Det fine mer Krf er at det er lett å samarbeide innen miljø, innvandring og mye annet. At det er uenigheter oss i mellom er jo naturlig da vi tilhører to ulike parti.


Gift Venstre har ikke hatt en statsminister siden 1935 – kommentar?
- Dere kan bidra til at vi blir større og får statsministeren i 2013…

Gift Haha! Store ord for et parti som er som en yo-yo rundt sperregrensa


Smilet Vi må ta oss en alvorsprat om ungfolene deres i Unge Venstre.  De vil innføre valgfri gym i videregående skole! Synes tante og onkel Venstre at dette er greit?
- Det har vi ikke tatt stilling til, og personlig mener jeg gym er viktig for å forebygge fedme og fremme bedre helse hos ungdom.
Smilet I tillegg ønsker de også å lovliggjøre bordell, det for å beskytte den prostituerte. Hva har du å si til dette?
Jeg er usikker. Sikkerheten vil trolig bli bedre for de prostituerte med en slik løsning, men det åpner også for kommersialisert utnyttelse. Det viktige er at vi må gjøre hverdagen bedre for de som havner inn i prostitusjon.

Gift Og de tror også på å putte og hasj og khat inn på Coopen. Hahaha, se for deg da, fire gram hasj og Dagbla’ for i går? Altså helt seriøst, ser du for deg dette kan skje?
- Dette er ikke Unge Venstres politikk, de ønsker en statlig kontroll over dagens narkotikaomsetning og vil gjøre narkotika mindre tilgjengelig for unge. Det er ingen som vil selge flere rusmidler på Coopen. I dag kan en ungdom få tak i narkotika hvor som helst, salget er åpent døgnet rundt og ingen spør etter legitimasjon.

Gift Hahaha, også khat da! Hva med hero? Masse hipstere i tjueåra som leker med det også
- Når det gjelder heroin så har vi tatt til orde for å prøve heroinassistert rehabilitering. Erfaringene fra andre land er meget god, det har ført til mindre rekruttering til rusmiljøet og man unngår mange tragiske overdoser.

Smilet Nice!

Gift Men du… Denne unge Rotevatn, han roter litt
- Rotevatn er en dyktig ungdomspolitiker som sier akkurat det Unge Venstre mener og tror på – selv om det provoserer mange. Men det er også en del av det som skal kjennetegne UV, de er alltid noen år foran og de skal provosere og utfordre litt. Akkurat slik som dere i NATT&DAG.

Smilet Ja<3 Nei? Sammenligna du oss nettopp med Unge Venstre-lederen? 

Gift Tante Grande ønsker jo Høyre, KrF og Venstre. Fikk dere rydda litt opp i Rotevatn på landsmøtet? Vi ble nemlig enda mer forvirra etter det. Kan du forstå at dere kan betraktres som litt bipolare nå?
- Ja, litt bipolare er vi nok – men dette har nok mer med medias behov for en sort-hvitt-vinkling enn noe annet. Venstre har sagt det samme i lang tid, vi vil samarbeide med Høyre og sentrum for en ny borgelig regjering. Det nye er at vi har sagt at vi må kunne snakke med alle opposisjonspartier, også Frp, for å lage en ny regjering. Det betyr ikke at vi vil samarbeide med dem, bare at vi kan gå i dialog med dem.

Smilet Dere snakker først varmt om SV’s miljøpolitikk, for så å bedyre at dere heller ønsker FrP enn SV i regjering. Blir dette i det hele tatt i tråd med hva Venstre er og står for?
- Det vi har sagt er at vi ønsker en regjering med Høyre og Sentrum og vi syns jo ikke at Høyre og FrP høres ut som et godt alternativ, så da trenger vi et varmt parti på borgelig side som kan være med å trekke Høyre lengre til venstre. Så det handler vel egentlig om at vi synes det er for tidlig å smelle døren igjen for noen ennå.


Smilet Playa! Hvem hadde du helst delt seng med av Inga Marte og Siv? 

Gift Dette sier vi bare for at våre mannlige lesere skal få danne seg et bilde.

Smilet Putekrig <3
- Hehe, jeg lurer på om jeg kan få noen flere alternativer.Inga Marte er jo en pen dame… Men herregud så provosert jeg blir når hun snakker om likestilling som om det handler om at vi skal ha like mange kvinner og menn over alt.. Når skal SV innse at menn og kvinner ikke er helt like? Hmm. Siv Jensen.. Nei takk –  jeg vil jo helst sove litt om natten også..

Se resten av intervjuet her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar