7. jun. 2015

Snowden til Norge!

Noen ser på han som en forræder, andre ser på han som en helt.
Varsleren Edward Snowden, som delte hemmelige dokumenter fra NSA til journalister, har blitt et diskusjonstema over hele verden. Takket være han har vi blant annet blitt klar over at amerikanske myndigheter har drevet overvåking av både sine egne og andre lands borgere.

Tidlig denne måneden kom nyheten om at Bjørnstjerne Bjørnsonprisen går til Snowden for hans avsløringer og arbeid for personvernet. Problemet er bare at vår egen regjering ikke kan garantere at de ikke vil utlevere han til amerikanske myndigheter dersom han kommer.

Jeg synes at det er vanskelig å forstå hvorfor vår lojalitet er større til amerikanske myndigheter, som beviselig har begått stor urett - over lojaliteten til det som må regnes som en av vår tids viktigste varslere. Vi trenger varslere, som tør å gripe inn og gi beskjed når noen bruker makten til å begå urett mot borgerne- enten det er en bedrift, en kommune eller annen myndighet.

Jeg mener at en hver borger har en plikt i å varsle når en stat begår urett mot sine borgere. Men det Snowden gjorde var modigere enn man kan forvente av de fleste mennesker. Han visste at han satt sitt eget liv og sin frihet i fare, kanskje for resten av sitt liv. Manning, varsleren som lekket sikkerhetsgradert materiale om blant annet tortur, korrupsjon og ulovlig overvåking til WikiLeaks, ble i følge en FN-rapport utsatt for tortur av myndighetene gjennom CIA. Vi kan bare forestille oss hva som ville skjedd om Snowden ble tatt før han rakk å flykte. Historien om Manning er meget trist, men heldigvis finnes det støttespillere som jobber for rettferdighet. Her kan du donere penger, holde deg oppdatert på saken og signere opprop.

Heldigvis har det skjedd ting etter varslingene. NSA sitt overvåkingsprogram for telefonsamtaler ble erklært ulovlig av domsmyndighetene og forkastet av Kongressen. Det internasjonale samfunnet har blitt mer klar over sikkerhetsrisikoen og det er grunn til å tro at USA har fått en ripe i lakken når det kommer til tillit fra sine allierte.

Den store støtten kan også merkes i befolkningen. Her i Norge har Snowden blitt foreslått til fredsprisen og han har blitt tildelt Bjørnsonprisen. Mange har lest og delt hans kronikk som kom like etter, som du kan lese her. Snowden får også støtte av Bård Vegar Solhjell i kronikken Velkommen til Norge Snowden. Der skriver han: "Vi kan ikke ha en situasjon der prisvinnere for politiske avsløringer ikke kan risikere å komme til et åpent, demokratisk land som Norge".
Han avslutter med å oppfordre alle stortingspolitikere til å ta stilling til om Snowden skal få komme og ta i mot prisen, være trygg mens han er her og forbli en fri mann.

Jeg håper mitt eget parti, Venstre, står på rett side når denne historien blir skrevet. Vi har et ansvar for å beskytte varslere, og en takknemlighetsgjeld til personen som ofret alt for å fortelle oss sannheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar