12. juli 2011

Skill religion og politikk

Mange rister på hodet av muslimske grupper som får mye politisk makt i et land og politiske ledere som taler om gud og politikk i samme åndedrag. Hvorfor er det så få som reagerer på at vi i Norge gjør akkurat det samme?
Vi har plassert kristendommen i grunnloven, vi har et parti som heter "Kristelig folkeparti" og flere av de andre partiene skriver "basert på de kristne verdier" på hjemmesiden sin. Unnskyld meg, men hva er "kristne verdier"?? "Du skal ikke drepe, du skal ikke lyve, du skal ikke drive hor"? Hva skiller de kristne verdiene fra de muslimske, de buddistiske, hinduistiske osv? Eller, enda viktigere, fra humanistiske verdier?

Skal det være lov å argumentere for politiske avgjørelser med religiøse argumenter? Har muslimene lov å starte "Det muslimske folkeparti" eller er det bare ulike kristene grupper som får lov? Kan jeg tilbe det flygende spagettimonsteret og bruke samme argumentrekke i politiske sammenhenger?
Dersom det bare er lov å bruke kristne argumenter i norsk politikk, hvor er da friheten og logikken i det?

Dette er noe som har irritert meg i mange år. Greit nok at kristendommen har et historisk fotfest i Norge, men den ble faktisk påtvunget Norge på 1000-tallet. Statskirkeordningen er fra reformasjonens tid i årstallet 1537. Tiden er overmoden for å skape et nødvendig og prinsipielt skille!

Det er prinsipielt uriktig at en stat favoriserer en bestemt tro. Det er avgjørende for statens rolle som fellesskapsarena at alle borgere føler at de behandles likeverdig, uavhengig av livssyn. Alle livssynssamfunn bør likebehandles fra statens side, og politikk og religion må (for guds skyld) holdes adskilt. Dette kan bare oppnås ved at det gjennomføres et fullstendig skille mellom stat og kirke i Norge.

3 kommentarer:

  1. Det er jeg enig i. Jeg mener også at man bør skille politikk og økonomi. På samme måte og av samme grunn.

    SvarSlett
  2. å nevne Flying Spaghetti Monster == Instant personstemme :)

    SvarSlett