13. mai 2015

Mange tusen flyktninger til lille Norge?

Bildet er hentet fra Aftenposten sin side
De siste 15 årene har hele 22.000 mennesker mistet livet i forsøk på å ta seg sjøveien til Europa, og bare i fjor døde 3400 flyktninger i Middelhavet. Hvilket ansvar har vi for andre menneskers liv?De er kvinner,små barn,unge og eldre menn,- og de legger ut på en livsfarlig reise som de vet at de med stor sannsynlighet kan dø på. De stues under dekk eller i åpne fiskebåter. De har mistet alt og gjør det de kan for å overleve.

Vi registrerer dødstallene, men gjør lite  for å redde dem som drukner.Vi ser på bilder av små barn som har omkommet og mange av oss sier til oss selv at dette blir for sterkt å se på. Samtidig mener mange at vi ikke kan ta mot flere til Norge.

Noen hevder at å ta mot flere flyktninger vil øke kriminaliteten i Norge.
Det tar Gunnar Tjomlid opp i sitt blogginnlegg om flyktningesituasjonen, der han viser til det enkle faktum at kriminaliteten i Norge har sunket de siste 15 årene. Argumentet om at det vil føre til mer kriminalitet faller dermed på sin egen urimelighet.
Gunnar Tjomlid tar også opp kostnadsspørsmålet ved å ta inn flyktninger.
Det er klart at det vil koste oss noe, men det koster også å la være.
Som han skriver: "Det må vi faktisk tåle. Vi må tåle å bli våte på bena for å redde et druknende barn. Vi må tåle å ofre noe av vår ekstraordinære trygghet og velstand for å hjelpe de som har det verre."

Dette er et meget viktig poeng. De fleste av oss lever et liv som bare noen promille av verdens befolkning kan drømme om.Vi står overfor utfordringer som vil prege alle europeiske land og som ikke kan løses ved grensekontroll.

Det er faktisk ansvarsløst å ikke bry seg. Det er kunnskapsløst å tro at dette ikke angår oss.
Vi er alle mennesker, og dem som har mye ressurser har et ekstra ansvar for å gjøre noe. Vi kan kanskje ikke hjelpe alle, men i samarbeid med andre Europeiske land kan vi gjøre svært mye mer enn i dag.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar