15. apr. 2015

Mikroplast: fra din tannkrem til din middag

Det finnes i dine kosmetikk- og pleieprodukter, du har det trolig i tannkremen din og når du vasker klær som inneholder plastfiber skylles det rett ut i naturen.


Det jeg snakker om er bittesmå plastpartikler, såkalt mikroplast.

Mikroplast kan spises av dyreplankton, fisk og bunnlevende organismer. Det betyr at en del havner tilbake til toppen av næringskjeden- på din middagstallerken.

Mikroplast forårsaker store skader og forsvinner ikke på flere hundre år. I en FN-rapport fra 2014 ble det estimert at skadene på marin natur i hele verden som følge av plastforsøpling beløper seg til minst 13 milliarder amerikanske dollar i året.

Dessverre er det ikke bare produkter som inneholder mikroplast som er blitt et stort problem.

Bildet er hentet fra: http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2015/Mars-2015/Vi-fyller-havet-med-mikroplast/ 

Nesten all den plasten som vi bruker brytes til slutt ned til ørsmå partikler. Mikroplast i produktene våre er helt unødvendig og derfor et område der vi som forbrukere kan gjøre en forskjell.
Se forklaring fra Miljødirektoratet på bildet under:


Hvor mye er det snakk om?
Ifølge rapporten «Sources of microplastic- pollution to the marine environment» dannes det rundt 8000 tonn mikroplast årlig i Norge. Om man fyller Bergen sentrum med disse 8000 tonnene, vil bergenserne stå til kne i mikroplast, i følge Miljøverndirektoratet sine sider.

I følge FN er det estimert at mellom 10 til 20 tonn med havner i våre sjøer hvert eneste år. Avfallet vi ser i strandsonen er bare en liten del av den totale mengden. Omlag 70% synker til bunns.


Hvorfor er dette så ille?
Mikroplastens overflate tar opp miljøgifter som PCB og DDT fra havet. Der trekker de til seg miljøgifter, blir fortært av livet i havet, går inn i næringskjeden og ender blant annet opp hos oss mennesker.

Hva kan du gjøre?
Det første du kan gjøre er å bytte ut produkter som inneholder mikroplast.


Jeg elsker denne tannkremen som er svanemerket og fri for mikroplaster, parabener og hormonforstyrrende stoffer. Det er foreløbig den eneste svanemerka tannkremen i Norge.
Puss tennene med glede for deg og naturen!

Du kan også kjøpe mer miljøvennlige produkter. Les Naturvernforbundet sine råd her!
Der kan du blant annet laste ned en app som viser hvilke produkter som har mikroplaster i seg.

Her er en guide til miljøvennlig sminke og her er en annen med flere produktanbefalninger. Se også hvordan du kan lage din egen miljøvennlige skrubbekrem!

Engasjer deg ved å signere opprop og like denne Facebook-siden.

Til slutt kan du engasjere deg i å finne nye løsninger. Er det mulig å utvikle et filter til vaskemaskinen som hindrer mikroplaster fra å bli med vannet ut i naturen? Kan vi gjøre noe med bildekk så de ikke avgir så mye mikroplast? Kanskje er det nettopp deg som har løsningen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar