7. apr. 2015

Hva skal erstatte oljeinntektene og jobbene som forsvinner?

Oljealderen er straks over. Ja, jeg vet at det er en drøy påstand og sikkert provoserende for de mange tusen menneskene om nå er uten jobb i petroleumssektoren.
Vi har hele tiden fått høre at Norge skal leve av olje i flere tiår til.

Diskusjonen om hva Norge skal leve av etter oljen er en diskusjon som ikke virker å få en tyngde ettersom det er sååå lenge til. Gjett hva? Det er det ikke lengre.

Det siste året har flere tusen mistet jobben sin i petroleumsbransjen. En av bransjens største møteplasser, ONS, ble nettopp avlyst på grunn av "markedssituasjonen". Det er riktignok et nytt felt som skal åpnes, Johan Sverdrup, men det er "peanuts" sammenlignet med eldre felt.

Det blir helt sikkert en del å gjøre for dem som jobber med vedlikehold og modifikasjoner på plattformene en stund til, men det er mye som tilsier at vi ikke får store investeringer i petroleumsbransjen de neste årene. Oljeprisene er lave, miljøbevegelsen når frem til flere og etterspørselen etter fornybar energi øker.

Så da er spørsmålet: Hva nå?
Hva skal alle de som har jobbet i bransjen gjøre som ikke får seg jobb gjøre?

Det er etterspørsel etter deres kompetanse i mange kommuner, så noen kan søke seg dit. Gode realfagslærere er det også behov for, men ikke alle passer inn der.

Min konklusjon: Norge må satse på nye prosjekter og det haster.
Det kan være nye og innovative bedrifter, men det skjer ikke av seg selv.
Det kan være å utnytte vår offshore-kompetanse til å lage flytende vindmøller. Kanskje er det eksport av miljøvennlige lettvektsmaterialer. Det kan være noe helt annet. Men noe må skje, og det begynner å haste for alle de som allerede har vært arbeidsledig en god stund.

Før vi vet ordet av det skaper utfordringene i oljebransjen ringvirkninger i andre bransjer. Norge er et lite land. Vi er blitt for oljeavhengig, spørsmålet er hvor fort vi oppdager det og hvor fort vi klarer å snu oss. Jeg er redd vi er litt sent ute allerede. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar