22. mar. 2011

Venstre vil beskytte alle arbeidstakere

Venstre fremmet nylig et forslag om å gi uorganiserte arbeidstakere rett til informasjon og drøftelser før de permitteres. Dette stemte de rødgrønne i mot. De mener at ansatte som ønsker bedre rettigheter må organisere seg og skaffe seg en tariffavtale. Personer som ikke er fagorganisert eller som jobber i en bedrift uten tariffavtale har de rødgrønne ingen solidaritet for.

DN har satt fokus på rettigheter som permittert etter at advokat Nikolay Skarning tapte en sak på vegne av en uorganisert permittert. Lagmannsretten fastslo at vedkommende ikke hadde rettigheter som uorganisert. Skarning har siden utarbeidet et lovforslag som ble sendt regjeringen og fagorganisasjonene. LO har blankt avvist å gi uorganiserte bedre rettigheter med henvisning til at Hovedavtalen er tilstrekkelig, og at de som ønsker slike rettigheter kan melde seg inn i en fagforening. De rødgrønne ser heller ingen poeng i å sikre bedre beskyttelse og rettigheter for arbeidstakere som permitteres i privat sektor. Solidariteten når altså bare dem som fagforeningsfradrag på selvangivelsen, resten gir de blaffen i. 

Det er mangel på organisasjonsfrihet dersom befolkningen må melde seg inn i en fagorganisasjon for å få rettigheter i forhold til arbeidsgiver. Jeg mener at det er trist at partier som snakker så varmt om ryddighet og solidaritet i arbeidslivet ikke vil at dette skal gjelde for alle arbeidstakere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar