10. aug. 2011

Provosert av Den Norske Kirke

Flere nordmenn rapporterer at de fremdeles står oppført som medlem av Den Norske Kirke selv om de gjentatte ganger har meldt seg ut, og på tross av at de verken er døpt eller har hatt en tilknytning til kirken. Jeg synes det er provoserende at staten skal ta valget for oss om vi skal tilhøre et trosamfunn eller ikke, og at enkeltmennesker må kjempe for å bli utmeldt.
Nrk Trøndelag lagde en sak om Katrin Støen Hammer (24) som meldte seg ut av Den norske kirke i 2009, men som fortsatt står oppført som medlem. Jeg har opplevd å måtte melde meg ut flere ganger selv og postet derfor en lenke på Facebooksiden min der jeg spurte om andre har opplevd det samme. Responsen var ikke til å ta feil av. Etter kort tid var kommentarfeltet fult av andre som hadde samme opplevelser.
En venn skrev "Meldte meg ut for tredje gang her om dagen etter å ha fått kirkevalgkort. Begynner å bli en tradisjon". En annen skrev "Hadde et politisk parti drevet på samme måte hadde det sannelig blitt baluba! Dette problemet med feil bokføring av medlemmer i statskirken har eksistert i årevis."

Problemene oppstod i følge kirken da Bondevik I-regjeringen valgte å bruke Folkeregisteret som grunnlag for medlemsregisteret i Den norske kirke. Planen var å spare penger på å slippe å gå gjennom alle kirkebøkene der dåp registreres manuelt. Dette resulterer igjen i at mange mottar valgkort til tross for at de aldri har meldt seg inn i Den norske kirke.

Det jeg ikke forstår er hvordan staten kan bestemme at alle automatisk skal tilhøre et trosamfunn med mindre de aktivt gir beskjed om at de ikke vil være der. På tide å gjøre et nytt slag for religionsfriheten som Venstre kjempet i Norge gjennom for snart to hundre år siden?

1 kommentar:

  1. Hårreisende, at overtro skal få så mye beskyttelse, lite kritikk... Enda verre er det at masse eiendom som kunne vært folket sitt gode ble skrevet rett over til kirken under bondevik-regjeringen... Veldig bra blogg Ina. Jeg støtter det sekulære samfunn, slik at menneskeverden opprettholdes.

    SvarSlett