29. mar. 2012

La de unge styre klimapolitikken!

De fleste politiske ungdomsparti er mye mer kunnskapsrik, bevisst og engasjert i klimapolitikken enn sine moderparti. De er lei av at profilerte politikere sier en ting men gjør noe helt annet. Slipp de utolmodige ungdommen frem!

Det haster med å få gjort noe med menneskehetens klimaproblem.
Jeg sier bevisst ikke klodens klimaproblem, for den klarer seg en stund til. Min bekymring går ikke for kloden, men hvor mye større endringer vi selv kan tåle. I flere tiår har forskere fra hele verden forsøkt å advare, men den politiske handlingsviljen er ikke stor nok. Det triste er at mens våre naboland i EU har klart å kutte sine utslipp, har Norge økt sine.

Det er ingen usikkerhet om vi står ovenfor en global oppvarming av kloden. Det er heller ingen usikkerhet blant det enorme flertallet av verdens forskere om at menneskene har hatt en innvirkning på temperaturøkingen.

Vi vet at allerede ved to graders temperaturøking vil vi få store sosiale og økonomiske konsekvenser. Oppvarmingen er allerede godt i gang. Vi har fått økte nedbørsmengder, smelting av Grønlandisen, smelting av Arkis, vi ser flere dyrearter som forsvinner, mer ekstremvær og det vil komme enda flere  klimaflyktninger. Vi har kommet til det punktet der vi må rydde opp selv, og ikke bare vente og se hva som skjer- da er det for sent.

Klimatiltakene er for få og det går for langsomt. Tyskland og Japan er langt fremme og selv USA har gjennomført en rekke klimatiltak. Norge som har blitt søkkrik på olje må ta sin del av ansvaret, og vi må gjøre det nå. Det gjør vi ikke bare ved å kjøpe oss ut av forpliktelsene ved å ta alle kutt ute og øke de hjemme.

Vi må investere i ny teknologi, forskning, miljøvennlig infrastruktur og vi må kutte i utslippene. Kanskje får det ikke det store utslaget på det totale CO2-utslippsregnskapet dersom Norge reduserer sine utslipp. Det handler likevel om å tilrettelegge for en mer klimavennlig livsstil i årene som kommer og om å vise vilje til å tilpasse vår livsstil for kommende generasjoner. Det betyr ikke at vi skal ha det kjipere. Det betyr at vi skal jobbe fremtidsrettet, finne de smarte løsningene og samarbeide med andre land for å få tiltak som fungerer.Vi må forbruke smartere, bli mer bevisst og ta inn over oss alvoret.

Da jeg var 12 år gammel kunne jeg ikke forstå hvorfor ikke jødene forstod alvoret raskere da hitler tok makten, - eller at ikke resten av verden gjorde noe før det gikk så langt som det gikk. Hvor lenge skal vi vente før vi ser alvoret av denne krisen, en krise som til slutt vil ramme oss alle?

Se:
FNs klimapanel
Endrer menneskene klimaet?
Ciceo

1 kommentar:

  1. Tror dessverre at det vil ta tid før folk forstår alvoret. Jeg venter i spenning på klimameldingen. Håper det kommer mange gode tiltak blant annet innenfor det områdene du påpeker: Investeringer i ny teknologi, forskning, miljøvennlig infrastruktur og kutt i utslipp. Frykter at det ikke vil gjøre det.
    Du får stå på som politiker, så skal jeg prøve å bidra med teknologien! (er student ved Energi og miljø på NTNU);)

    SvarSlett