13. jan. 2011

Bør Maria Amelie få bli i Norge?

Forfatteren Maria Amelie (25) som av Ny Tid ble kåret til årets nordmann har blitt pågrepet av politiet. Papirløse Maria Amelie har levd ulovlig i Norge siden 2003. Nå reagerer tusenvis av nordmenn som mener at hun bør få bli.

Maria Amelie ble kjent i den norske offentligheten etter at hun skrev boken
«Ulovlig Norsk», om hvordan det oppleves å være ulovlig innvandrer i Norge. Hun kan karakteriseres som den perfekte innvandrer: Hun har lært seg perfekt norsk, hun har fått seg norske venner og kjæreste, fullført videregående med gode karakterer, blitt sivilingeniør, skrevet masteroppgave for Statoil og til og med gitt ut en bok.

I over åtte år har hun levd uten lovlig opphold i landet. Til tross for at hun snakker og skriver flytende norsk, har hun verken rett til opphold, til å ta seg arbeid eller å ha en fastlege - i likhet med tusenvis av andre papirløse asylsøkere. Flere nordmenn samles nå i demonstrasjontog over hele Norge.

Det er veldig viktig å påpeke at "byråkratiet", politi og andre har håndtert dette helt korrekt. Alt er trolig plettfritt og juridisk korrekt utført.Vi kan ikke kreve at hun skal få særbehandling, likhet for loven må gjelde. Systemet bak kan vi derimot kritisere.

Mange mener at man bør ta et spesielt hensyn til at hun var barn da hun kom hit, men vil det kunne føre til at desperate flyktninger etterlater sine barn her i håp om at de vil få oppholdstilatelse etter hvert? Andre trekker frem rettighetene til papirløse flyktninger, som er en viktig kampsak. Andre igjen argumenterer for at hun bør få bli på humanitært grunnlag siden hun har klart å integrere seg så godt i det norske samfunnet og ikke har tilhørighet andre plasser enn Norge.


Dette er gode argumenter, men dette kan også gjøres mye enklere: Ved å la det lønne seg å ta utdanning, jobbe og lære seg norsk. Venstre mener vi bør gjøre det enklere å få arbeidstillatelse i Norge, og at de som bryter loven raskt blir sendt ut av landet. Vi kan la dem som søker asyl få prøve seg innen arbeidsinnvandringen i stedet. Da vil det belønnes om man lærer seg norsk, får seg en jobb og jobber hardt for å beholde den. Vi trenger flere som kan jobbe i Norge, ikke flere asylsøkere eller ulovlige innvandrere.

LES OGSÅ denne bloggen.

FOTO: Nrk.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar