13. sep. 2011

Hvorfor vil vi ikke forhandle med de rødgrønne i Trondheim?

Etter det gode valgresultatet i går gikk det kort tid før Rita Ottervik (ordfører i Trondheim) ringte til lederen for Trondheim Venstre for å invitere til forhandlinger med de rødgrønne. Krf har allerede sagt ja og blir trolig med i det rødgrønne samarbeidet. Lurer du på hva Trondheim Venstre svarer?

Etter en lang diskusjon på rådhuset er konklusjonen klar: Vi takker høflig nei til å forhandle med de rødgrønne om et mulig samarbeid.

Årsakene er følgende:

1. Sosialistisk Venstreparti (SV) inngår i alliansen.
Sv er primært i mot at kommunen skal bruke private tilbydere, enten det er snakk om non-profit privatskoler, barnehager som drives av veldedige organisasjoner eller private sykehjem drevet av kristne organisasjoner. De argumenteter mot at noen skal kunne ta "ut utbytte", men selv når det ikke er snakk om et utbytte så er de i mot. Det er omtrent bare non-profit skoler, sykehjem og barnehager som Trondheim kommune har et samarbeid med i dag. Venstre vil også prioritere å ha et sterkt og godt offentlig tilbud, men vil i noen tilfeller åpne opp for private tilbydere- dersom kvaliteten er god nok og driften forsvarlig. Kvaliteten er det viktigste for oss, og det skaper hyppige konflikter med SV.

2. Arbeiderpartiet (AP) frir til sentrumspartiene og virker nok raus og inkluderende. Det er nok strategisk lurt for dem. Hvis de hadde fått med seg krf og Venstre ville Høyre mistet gode samarbeidspartnere, og SV kan ikke samarbeide med noen andre.  Problemet for oss er blant annet at AP er så utrolig stor i Trondheim at alle småpartiene i realiteten kanskje ikke vil få noe særlig innflytelse- samtidig som vi da må forsvare politikken som føres.Vi er redd for at Venstre må stå til ansvar for en ytterligere øking i gjelden, samtidig som renten går kraftig opp. 

Konklusjon:
Hadde SV blitt utelatt og AP vært mindre ville det kanskje vært annerledes, men med den makten de har nå er de for store til at vi kan se at vi kan fronte en god sosialliberal politikk med dem i et samarbeid. Vi har gode erfaringer med å samarbeide med Høyre og velger derfor heller å satse på fire nye år i opposisjon. 

8 kommentarer:

  1. Takk Ina. Dere tenker rett her.

    SvarSlett
  2. Godt å høre! Jeg synes det var greit å forklare prosessen vår til velgere som sympatiserer mye med Ap. ;)

    SvarSlett
  3. Hei Ina! Det var klokt å gjøre en grundig og god vurdering av spørsmålet, men også klokt å konkludere slik dere gjør. Gjeldsproblemet er et veldig godt argument i tillegg til de andre du nevner. Stå på!!

    SvarSlett
  4. Enig i denne vurderingen.
    Det er den langsiktige strategi som gir troverdighet og resultat i det lange løp. Ikke et kortsiktig og problematisk samarbeid i posisjon.

    SvarSlett
  5. Fornuftige begrunnelser synes jeg også. I Oslo er det vel trolig noenlunde motsatte vurderinger som gjelder når V skal drøfte deltakelse i byråd med H/FrP. Antall mandater hvert parti har påvirker klart nok om V bør delta i et samarbeid eller ikke.

    SvarSlett
  6. Heisann.
    Jeg vet at dette innlegget er relativt gammelt og jeg beklager for å kommentere det så lenge i ettertid, men leste rett og slett gjennom bloggen din først nå.

    Jeg forstår det du mener når du og dine kolleger valgte å gjøre det slik at dere valgte vekk et samarbeid med SV og et mektig AP. Ingen ønsker en utvikling for Venstre i en slik retning at de ikke får bidratt med sin politikk eller blir en del av et politisk samarbeid som ikke fungerer. Man er mulig også redd for en utvikling der Venstres politikk forsvinner inn i APs, i et samarbeid. Likevel, er det ikke på tide at Venstre prøver seg litt i de posisjonene der de blir lagt merke til? Selvfølgelig mener jeg ikke at politikken skal forandre seg,tvertimot. I et samarbeid med AP pluss et svekket SV, med en viseordfører fra Venstre, er det større mulighet for å vise at Venstres politikk fungerer, ikke bare i en opposisjon, i posisjon.Joda, de fleste saker ville blitt nedstemt av AP, men de få sakene Venstre hadde vunnet kunne Venstre ha signert sin underskrift på. På lang sikt ville dette endt med flere Ventre-velgere. Men risikoen å bli enda en lillebror under AP er selvfølgelig tilstede, men jeg tror personlig at om ikke Venstre tar sjansen neste gang noe slikt skulle skje vil Venstre fortsette å være et parti som ikke blir lagt merke til.

    Fin blogg foresten!

    Jarle Gunnes

    SvarSlett
  7. Hei Jarle!

    Takk!

    Venstre kan i prinsippet samarbeide med alle partier -og AP bør ikke utelukkes. Størrelse og sannaynlighet for å få gjennom egen politikk må likevel veie tungt- derfor er både AP og FRP lite sannsynlig. I Trondheim har AP vært stor i lang tid, men de har blitt flinkere til å lytte og samarbeide med mindre partier. Det var derfor en skikkelig diskusjon på dette i Venstre, men vi konkluderte som du ser over med at det er bedre å stå på utsiden. Ved Stortingsvalget 2013 vil vi trolig jobbe for et sentrumssamarbeid med Høyre som før. :)

    Kom gjerne med tips til saker eller andre tilbakemeldinger! Mvh Ina

    SvarSlett